Man sitter inte i en styrelse, man arbetar !!!

Hejsan

Jag brukar få in rätt mycket frågor till mitt jobb kring styrelsearbetet i en förening.  Många frågor handlar om arbetet men även om tystnadsplikten. Att vara med i en styrelse kan vara hur skoj som helst, det kan även vara väldigt drygt att se andra ledamöter ”sitta” med i styrelsen när du själv anser att man ska jobba i en styrelse. Mitt tips till dem som hoppar på styrelseuppdraget är att – Säga till på stört om ni märker att folk bara sitter av tiden. En fråga som blivit aktualiserad är tystnadsplikten och därför vill jag lyfta fram vad en jurist skriver om det ämnet.

Styrelsen väljs för att hantera föreningens löpande angelägenheter. Enskild medlem utövar sitt inflytande vid årsmöte, inte genom löpande kontakter med styrelsen. de beslut som styrelsen fattar under året kan granskas från varje vinkel vid den årliga ”årsmötet”, bl a inom ramen för frågerätten inför beslut om godkännande av årsredovisning. Tystnadsplikten är en viktig del av de demokratiska spelreglerna. Om årsmötet skulle finna att styrelseledamöterna kan ha skadat föreningen kan årsmötet välja att inte bevilja ansvarsfrihet, vilket innebär att föreningen förbehåller sig rätten att kräva ersättning för ekonomisk skada från enskilda styrelseledamöter. Även om styrelseledamöter inte fattat beslut till skada för föreningen kan det av annan anledning vara så att årsmötet inte längre har förtroende, och då kan årsmötet välja nya ledamöter till styrelsen. Under tiden mellan årsmöten kan en minoritet, det räcker med en tiondel, av medlemmarna kalla till extra årsmöte i viss fråga (detta beror vad som står i era stadgar)

Det kan röra sig om granskning genom extern granskningsman, utseende av ny styrelse eller bara ett önskemål om att beslut ska fattas i viss fråga. Föreningens revisor har kontinuerligt funktionen som ”vakthund” och kan slå larm om konstiga beslut fattas.

Om vi istället för rådande ordning med tystnadsplikt skulle ha fri informationsspridning, som någon form av kontrollmedel, skulle en mängd negativa bieffekter inträda. Exempelvis att enskilda medlemmar söker ”köra från baksätet” och fortlöpande skaffar sig kontroll över vad som avhandlas i styrelserummet samt även med olika medel söker påverka de beslut som fattas. Vidare skulle en minoritet som sett sig besegrad vid årsmötet ändå kunna utöva makt (den makt årsmötet vägrat dem) genom att påverka styrelsen direkt. En sådan ordning skulle helt undergräva föreningsdemokratin. Tystnadsplikten är ett effektivt skydd mot att styrelsen förvandlas från en effektiv beslutsfattare med föreningens bästa för ögonen till ett forum där olika intressenter försöker få gehör för sina särintressen.

De styrelseledamöter som inte förstår vikten av tystnadsplikten bör avträda förtroendeuppdraget, och om de ej gör det frivilligt bör extra årsmöte inkallas för deras entledigande. tystnadsplikten följer av styrelsens ansvar att väl vårda föreningens angelägenheter (till exempel vad avser upphandling, framtidsplaner eller överväganden för problemhantering vid tvist) och därutöver även vårda enskilda medlemmars intresse av att inte få för dem känslig information spridd (till exempel information om bristande betalning, bristande skötsamhet). Tystnadsplikten följer av allmänna föreningsrättsliga principer och har samma innebörd som tystnadsplikten inom övriga delar av associationsrätten; även bolagsstyrelser har tystnadsplikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 12 =